A hétvégén együtt készülődtünk a Karácsonyra Pénzesgyőrben!
Idén a hagyományos mézeskalács sütés mellett a madárkákra is gondoltunk,
ezért szombat reggel kosvágással kezdtünk, hogy az ebéd és a vacsora
megalapozása mellett, legyen elég faggyú a madárkalácsok elkészítéséhez.
A kos feldolgozása után elővettük a péntek este előzőleg már begyúrt mézeskalács
tésztákat és lágy karácsonyi háttérzenére megkezdődött a sütés. Volt, aki a hozott formákból dolgozott, volt, aki késsel extra formákat készített. Díszítésnek szotyit, mandulát, lenmagot, tökmagot, aszalt gyümölcsöket használtunk. A sok-sok kitartó munka gyümölcseként elkészült mézeskalácsból a Pénzesgyőri tornácos házunk méretarányos makettje is!
Kint a szín alatt a téli madáreleségek gyártása folyt, miközben a kemencében piruló kosra is figyelgettünk. A madárkalácsokba (a faggyú mellett természetesen) került fénymag, napraforgómag, mák, köles, darált gabonák, sőt az ínyencebb madárkák kedvéért afrikai vándorsáskák, és gyászbogárlárvák is!
Este hat órakor meggyújtottuk a tüzet, csatlakozva a Fénylánchoz , majd a
tábortűz körüli közös éneklés és VHK tánczenére alapozott hajnalig
tartó örömbe perdülés vette kezdetét.
Vasárnap lassan mindenki hazafelé vette az irányt, de néhányan még hétfő hajnalban is lelkesen sütötték a mézeskalácsokat, majd csak hétfőn hagyták ott a meseszép Magas-Bakonyt.
Képek: Bujna András
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése