2013. június 5., szerda

Június 5. - A környezetvédelem világnapja!


1972 június 5.-én tartották Stockholmban az "Ember és bioszféra" címet viselő ENSZ környezetvédelmi világkonferenciát. A konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAPPÁ nyilvánította. 
A környezetvédelmi világnap célja a figyelem felkeltése az energiatakarékosságra, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználására, a megújuló természeti források hasznosítására, a szemét- és hulladékképződés csökkentésére, és a környezetszennyezés megelőzésére.


1962-ben írta meg Rachel Carson tengerbiológus és ökológus Néma tavasz című igen jelentős művét, mely hatására indult meg sokak szerint a környezetvédelem, mint nemzetközi társadalmi mozgalom. A környezetvédelem mozgalom, filozófia, gondolatkör is, mely azt foglalja magába, hogy az emberiség felelősséggel tartozik az őt körülvevő természetes és épített környezeti értékek megőrzéséért, azok fenntartható használatáért. Egy bölcs indián mondás szerint "a földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön".

Egy másik mondás szerint "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!"
A környezetvédelem világnapja egy remek alkalom arra, hogy mi egyszerű emberek is tegyünk valamit, sok aprósággal is segíthetünk, energiatakarékossági fortélyokkal, kisebb fogadalmakkal, vagy akár örökbe fogadhatunk egy veszélyeztetett állatfajt a WWF-nél! http://adomany.wwf.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése