2013. június 10., hétfő

Az óceánok világnapja

1992 óta minden év június 8.-án ünnepeljük az Óceánok Világnapját. Több jeles nappal együtt ezt is az ENSZ riói Globális Környezetvédelmi csúcstalálkozójának köszönhetjük. Ezen a napon az óceánokra, tengerekre és érzékeny élővilágukra hívjuk fel a figyelmet. 



Bolygónk felszínének több mint 70%-át tengerek és óceánok borítják, nem hiába nevezzük Kék Bolygónak. Az óceán szó az Ókeánosz szóból származik, mely a világkorongot körülvevő folyam, világtenger jelentéssel bírt. Eredetileg a nagy ősvíz istenének volt a neve a görög mitológiában, a latin Oceanus (világtenger) ennek a szónak az átvétele.
Az óceánok létfontosságú szerepet töltenek be a földi életben, többek között:
- oxigént termelő planktonoknak ad élőhelyet (a földi oxigén 70%-át ők biztosítják),
- szén-dioxidot nyel el (az elmúlt 200 év alatt az emberiség által termelt szén-dioxid közel felét az óceánok fogadták be),
- ételt ad (a világ lakosságának 25%-a belőle él),
- változatos élővilágával a földi genetikai sokszínűséget (biodiverzitást) gazdagítja,
- befolyásolja az éghajlatunkat (többek közt a vízfelszín a Napból a Földre érkező hő több, mint a felét elnyeli, továbbá az elpárolgó víz felhővé alakulva csapadékot szolgáltat, de meg kell említeni az áramlatok szárazföldre gyakorolt hatását is),
-  a kozmetika ipar is sokat köszönhet az óceánoknak (pl. algák),
- az óceánokra épülő turizmus az egyik legjelentősebb a Földön....




A WWF 62 kiemelten fontos tengeri területen dolgozik a világ minden táján, és ennek eredményeként eddig összesen 403 150 hektárnyi óceánt tudtunk védelem alá vonni. 

Ha Te is segíteni szeretnéd munkánkat, fogadj örökbe egy delfint, ezzel támogatva a WWF tengeri élővilág védelmi programját!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése